Gezonde voeding - Gezonde voeding - eet verantwoord en gezond!

Gezonde voeding

eet verantwoord en gezond!

Groente is gezond

Groenten, een verstandige keuze voor de gezondheid en de lijn

Groenten zijn vaak maar weinig populair, terwijl de verscheidenheid tussen groentesoorten bijzonder groot is. Dit vertaalt zich niet alleen in de smaak, maar ook in structuur en kleur. Een veel gehoorde kreet is "groente lust ik niet". Dat is vaak veel te kort door de bocht, aangezien er honderden soorten groenten zijn. In dit artikel gaan we daar verder op in. Echter hebben groente wel één ding gemeen; ze leveren bijzonder veel voedingstoffen en maar weinig calorieën. Logischerwijs is dit goed voor de gezondheid.

Soorten groenten

Groente kunnen grofweg worden ingedeeld in koolgroente, kiemgroente, paddenstoelen, peulvruchten, vruchgroenten, bladgroenten, knolgewassen, stengelgewassen en uien. Groentensoorten worden ingedeeld op basis van structuur en samenstelling. 75% van de groente wordt door mensen vers gegeten en het overige kwart komt uit glas,blik of diepvries. Sla, tomaat, komkommer, paprika en roerbak- en wokgroenten zijn de 5 populairste groentesoorten. Wanneer groenten niet gelijk geconsumeerd worden kan de structuur en samenstelling snel achteruit gaan. Daarbij kunnen belangrijke voedingsstoffen verloren gaan.

Groenten bereiden

De meeste mensen eten groenten rauw of koken ze. In het laatste geval treed er veel vitamineverlies op waardoor stomen ook steeds meer wordt gedaan. Een trend van de laatste 5 tot 10 jaar is slowjuicen, oftewel het langzaam persen van groenten in een soort sapcentrifuge, welke een slowjuicer wordt genoemd. Pioneer op het gebied van slowjuicen is Vita5, welke gezondheidsproducten verkoopt, waaronder slowjuicers, blenders en droogovens. "De vraag is de laatste 5 jaar ruim verdubbeld. Niet alleen mensen die heel bewust bezig zijn met gezonde voeding of biologische of veganistisch producten zijn aan het slowjuicen geslagen. Ook mensen die willen afvallen of enthousiast raken van een gezonder levenspatroon beginnen er aan. Niet om elke maaltijd in het teken te zetten van slowjuicen, maar vaak ook als aanvulling op de dagelijkse maaltijden of slechts enkele keren per week."

Tips om meer groente te eten

Leuk al die goede bedoelingen, maar hoe moet ik dit nu toepassen? Hoe zorg ik dat ik meer groente eet? Hierbij enkele tips van ons:

  • Tip: eet zoveel mogelijk groente van het seizoen. Dit is voor het milieu het minste belastend.
  • Tip: was groenten altijd om zand- en gifstoffen van de groenten af te spoelen.


Home - Sitemap - Disclaimer